Év Gyermekkönyve Díj 2024

2024.06.25
Lezárult az Év Gyermekkönyve Díj 2024 pályázat. A díjra érdemes író kiválasztásának felelősségteljes munkájába diákzsűriket is bevontak. A Szűcsből kettő csapatnak sikerült elnyernie ezt a lehetőséget, hogy résztvehettek a díjra érdemes író kiválasztásában. A gyerekek döntése alapján nyertes íróknak a "Szűcsös" zsűrik képviselői átadták a díjakat.

 

Év Gyermekkönyve Díj

Januárban kezdődött az idei Év Gyermekkönyve Díj zsűrizése. Első körben a szervezők szakmai díjakat adtak át. Fontosnak tartották, hogy a gyerekek is értékeljék a nekik szóló műveket, így pályázatot hirdettek több kategóriában. A szakmai zsűri döntése alapján 5 regényt adtak ki értékelésre gyermekcsoportoknak. Iskoláknak lehetett pályázni diákzsűrinek. A Szűcsből kettő csapatnak sikerült elnyernie ezt a lehetőséget egy győri általános iskola volt a harmadik zsűri. Meghatározott szempontok alapján kellett olvasás közben értékelniük a gyerekeknek a regényeket, majd a végén csoportonként összefésülni az eredményeket és rövid értékelést írni az általuk győztesnek pontozott műről.

 

 

A felnőtt, szakmai zsűri a három döntés alapján határozta meg a nyertes írót és regényt. Az idei évben Wéber Anikó írása, a Busz a ködben nyert. A három diákzsűri csapatból kettő maximális ponttal ítélte oda a díjat, míg M. Kácsor Zoltán Sárkányok fővárosa című regénye csupán egyetlenegy ponttal csúszott a második helyre.
Június 15-én az Ünnepi Könyvhéten a diákzsűri tagjai átadták a díjakat a nyertes művek szerzőinek, akik meglepődve és szerényen vették át a megérdemelt díjat, miután a gyerekek elmondták a laudációjukat. Ennek megfogalmazása is a diákok feladata volt.
A díjátadó után a Kossuth Rádió készített interjút a gyerekekkel. A felvétel június 25-én a Vendég a háznál című rádióműsorban lesz hallható.

 

A lehetőségnek azért is örültünk nagyon, mert az elmúlt két tanévben kiemelt szerepe van az anyanyelvi munkánkban az olvasóvá nevelésnek. A zsűrizés munkájában való részvétel újabb kiváló alkalom volt arra, hogy a gyerekek megízleljék az olvasás örömét és megéljék a döntésük felelősségét.

Köszönjük Rádi Éva könyvtárosunknak, hogy felfigyelt erre a lehetőségre és Sélley Gabriella tanító kollégánknak, hogy a gyerekekkel eredményesen vettek részt a pályázaton.

Lévai András, igazgató

Az eseményről a Facebook-on is elérhetők információk. Kattints a képekre, hogy olvasni tudd!

 

Vissza a hírekhez