Állatbarát liget

2024.03.28
Egy tavalyi pályázaton Földvári Ágnes tanárnő szemfülességének és pályázatának köszönhetően sikerült támogatást nyerni egy állatbarát liget kialakítására. Újpesten két iskolában (Lázár és Szűcs Iskolák), de országosan 30 iskolában alakítottak ki állatbarát ligetet a 10 millió Fa Alapítvány szakemberei. A szükséges ültetőanyagok, madáretetők, itatók és odúk beszerzéséhez a K&H Bank biztosított anyagi támogatást.
Iskolánkban még a tavaszi szünet előtt, március 26-án telepítették a növényeket és a madarak gondozásához szükséges eszközöket.

 

Állatbarát liget

A fenntarthatóság pedagógiájának jegyében egy újabb létesítménnyel gazdagodtunk. A tavaszi szünet előtti napokban a 10 millió Fa Alapítvány szakembereinek segítségével, a K&H Bank anyagi támogatásával és a 4.a osztályosok aktív közreműködésével elültetésre kerültek azok a növények, amik majdan élő- és búvóhelyet jelentenek majd bizonyos állatoknak. 

A szükséges ültetőanyagokra, madárodúkra, etetőkre és itatókra még tavaly nyújtott be pályázatot Földvári Ágnes tanárnő, aki a technika óráin már gyakorlatként gondozza a gyerekekkel a kilenc magaságyást az iskola udvarán. Eredményes pályázata teremtett lehetőséget az állatbarát liget kialakítására.

Köszönjük neki az eredményes pályázatot és a 4.a osztályosoknak a lelkes és eredményes közreműködést az ültetésben. Bár a jó hangulatú program elvitte a délelőtt nagyobb részét, a szakemberek nagyon elégedettek voltak a gyerekek munkájával és érdeklődésével. Hasznosan töltötték a délelőttöt.

 

 

Az eseményről a 10 millió Fa Alapítvány képviselője - T. Konorót Krisztina - az alapítvány Facebook oldalán számolt be.
(Az FB bejegyzés innen is elérhető:  https://www.facebook.com/groups/418601922049715/permalink/1333951253848106)

"Az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskolában elültettük a második K&H Állatbarát Ligetet 2024. márc. 26-án, mely annak az országos iskola és óvoda udvar zöldítési programnak a része, mely során idén tavasszal 30 intézményben létesülnek Állatbarát Ligetek a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve a K&H Bank pályázatának révén.                
Az iskola udvarán 100 négyzetméternyi zöld parkot hoztunk létre gyümölcsfákból, ehető gyümölcstermő bokrokból és fűszernővényekből, ahová az állatok (madarak, mókusok, sünök, méhek, pillangók) is szívesen beköltöznek majd a kihelyezett búvóhelyeknek, etetőknek, itatóknak és az ehető, virágzó növényeknek köszönhetően. A közös ültetés során a negyedikes diákok még jobban megismerkedhettek a biodiverzitás fontosságával egy edukációs Kincskereső játék révén, amit nagyon élveztek. Megismerkedtek az elültetendő fűszernövényekkel is, ahol igazi interaktív ismeretszerzés keretében szagoltak, morzsoltak, tapintottak hazavihető rozmaring, levendula és egyéb fűszernövény ágakat is!

 

 

Nagyon érdeklődők és ügyesek voltak a gyerekek, akikkel együtt ültettük el a 10millióFa tagjai által előásott ültetőgödrökbe a 2 ('nyári fontos') almafát, 1 ('Nyári Kálmán') körtefát, a házi berkenyefát, a 12 ehető gyümölcsű cserjét (galagonyát, fekete berkenyét, fanyarkát, fekete ribizlit, egrest) és a 12 évelő fűszernövényt (levendulát, rozmaringot, citromfüvet, mentát és borsikafüvet).        
Igazi élménynap volt ez az Állatbarát (gyümölcs)liget ültető program a diákoknak, ahol hihetetlen lelkesedéssel és szorgalommal, minden erejüket beleadva ültettek, építették velünk együtt kézzel a locsolótányért körbevevő "sáncot", lapátoltak, gereblyéztek és kitörő örömmel gyűjtötték, mentették át egyik földkupacból a másikba az ásás közben talált hasznos gilisztákat, majd ügyesen terítették a komposztot és faaprítékot a meglocsolt locsolótányérokba a növények köré...!      

 

 

Felkerült a nagyobb koros fákra a 2 madárodú, a madáretető és a madáritató is, a végén pedig megépítették ágakból egy leendő sünfészek fakupacát, amire ősszel avar kerül majd!
Köszönjük a Feneketlen(-tavi) komposztbarátok-nak a közösségi komposztálójukból a plusz 10 zsák komposztot és a 10millióFa csapatának (Kéri Gabriella, Agnes Timar, Bence Karácsony, Lajos és Gergő) az előkészületekben, a szállításban és az ültetésben a sok munkát!
Az őszinte gyerekmondatok is alátámasztották az igazi lelkesedést és ilyen mondatok hangzottak el az ügyes kis ültetők szájából, amikor minden fizikai erejüket beleadva lapátoltak, hogy "Ez az ültetés jobb, mint egy tesióra...!"   
Nemcsak az állatbarát növényültetésről, az állatok és növények kapcsolatáról szereztek ma ismereteket, hanem az izmaikat is jól megdolgoztatták, de alaposan! És igazán jó volt látni az örömteli lelkesedésüket munka közben és a kitartásukat!  
Öröm volt ilyen lelkes gyerekcsapattal közösen ültetni!"

T. Konorót Kriszta

Az eseményen jelen volt az Újpesti Média is. Beszámolójuk az ültetésről az alábbi linken érhető el: https://ujpestmedia.hu/allatbarat-ligetek/

 

Vissza a hírekhez