Témanap a Fóti-tónál

2024.05.01
A témanap minden évben a környezeti és közösségi nevelésünk kiemelkedő eseménye. Nagyszabású rendezvény, az egész iskola közösségét megmozgató program, aminek pedagógiai hasznossága a program méretéhez hasonlóan jelentős.
Gondos, körültekintő munkát igényel. Egy egész team dolgozik a mindenre kiterjedő szervezésen és lebonyolításon. Az idei évben Kiss Beatrix tanárnő irányításával Budai Blanka, Fodorné Branstädter Ágnes és Szalainé Szántó Szilvia voltak a szervezésért felelős team.

 

Témanap - Fótfürdő, 2024. április 26.

Augusztusban, a tanév munkatervének összeállításakor még Vácra terveztük a programot, de később, a hajóval tervezett utazás magas költségei miatt olcsóbb közlekedési eszközre váltottunk és közelibb helyszínt, Fót-Fótfürdőt választottuk a témanap megrendezésére.

Mint a korábbi években mindig, már hónapokkal korábban megkezdődtek az előkészítés munkái. A helyszín kiválasztása és az odautazás megszervezése mellett a 24 csapat kialakítása az egyik legfontosabb feladat. A csapatok alakításának legfőbb szempontja, hogy minden csapatba minden évfolyamból legalább két-két kisgyereket kell beválasztani. A témanapi vetélkedőn a csapatokat nyolcadikos tanulók vezetik, de mindegyik csapat mellé hozzárendelünk egy-egy pedagógus munkatársat is, aki megfelelő felnőtt felügyeletet is jelent a külső helyszínen. Az állomásokon pedagógus vagy pedagógiai asszisztens kollégák várják a csapatokat, akik ügyelnek arra, hogy adott időben hajtsák végre a feladatokat a csapatok.

Nagy kihívást jelentett az előkészítő munkában az utazás megszervezése, a feladatok összeállítása és a közel 600 fő térben elkülönített mozgásának megtervezése a terepen. Az utazás szervezéséért Fodor Ágnes, az állomás helyszínek kiválasztásáért és a terepi mozgás tervezéséért Budai Blanka, míg a feladatok összeállításáért főleg Szalai Szilvi volt a felelős. A részletek kidolgozása után történt a pedagógus munkatársak tájékoztatása a témanap részleteiről és felkészítésük a konkrét feladataikra.

 

 

Április 26-án reggel Rákospalota-Újpest állomáson gyülekeztünk. Innen indultunk egy külön nekünk biztosított szerelvénnyel. Bármerre néztünk az állomáson mindenhol osztályokba szerveződött és izgatottan gyülekező-várakozó „szűcsösöket” lehetett látni.

Pontos időben megérkezett a nyolc kocsiból álló, csak nekünk összeállított szerelvény. Elsőre kicsit csalódást okozott, hogy még a régi típusú villamos mozdony húzta a régi kopott külsejű kocsikat, de annál nagyobb volt a gyerekek meglepetése, amikor a vagonok szépen felújított belsejébe kényelmes és tiszta ülésekben foglalhattak helyet. Az utazás kényelmes körülmények között zajlott. (Pipa!)

 

 

Húszpercnyi vonatozás után érkeztünk meg Fótfürdő állomásra. A szerelvényünk olyan hosszú volt, hogy az utolsó kocsiból az előtte álló kocsin keresztül tudtak leszállni az osztályok, mert a 8. kocsi már „lelógott” a peronról. Fodor Ági néninek köszönhetően jól megszervezett rend szerint szálltak le és gyalogoltak be az osztályok a Fóti-tó bekerített területére, ahol Budai Blanka tanító kollégánk szervezte csoportokba a közel 600 főnyi gyereksereget.

 

 

A csapatok felállása után elkezdődött a vetélkedő. Az állomások egy része a tó körüli parkos részen került kialakításra, míg néhány állomást a Lepke-tanösvény Somlyót megkerülő részén helyezték el a szervezők. Ezeknek az állomásoknak az elérését térképpel segítették a szervezők. A pontos térkép és az irányítók figyelmességének köszönhetően egyik csapat sem tévedt el, mindenki megtalálta a tanösvény mentén elhelyezett állomásokat, amiket egy kis kaptatóval nehezített gyalogos túrával értek el a csapatok.

A szervező team érdekes feladatokkal látta el az állomásokat: 1. amőba; 2. kalandpálya; 3. kötél labirintus; 4. teqball; 5. gördeszkapálya; 6. farönkös pálya; 7. szerencsekerék; 8. séta – QR-kódok, cserjék, selfie pont; 9. élő Kahoot!; 10. vödrös-kupakok; 11. szabaduló szoba.

 

 

A tervezett időben sikerült minden csapatnak végig menni a kijelölt útvonalon és minden csapat eljutott minden feladathoz.

Az állomások változatos és érdekes feladatai inkább játékosak és ügyességet igénylők voltak. Mindenkinek – kicsinek és nagynak – lehetőséget adott ügyessége, leleményessége kipróbálására. Jókedvűen, vidáman mentek a gyerekek egyik állomásról a másikra. Igazi vetélkedő hangulat volt, amit a remek időjárás és a hely természeti szépsége tett idillikusan teljessé.

Az utolsó csapat visszaérkezése után még játékra, pihenésre is volt alkalom, amihez a Fóti-tó kellemes környezete kiváló helyszínt adott. Voltak, akik az elégetett energiákat pótolták, sokan pedig éppen a maradékot égették kergetőzéssel, a kalandpark kipróbálásával. Jónéhány kisebb (és nagyobb) gyerek figyelmét a part közelében "kacsa mama" felügyeletével úszkáló pár hetes pelyhes vadkacsák kötötték le. Mindenki remekül szórakozva töltötte azt a háromnegyed órát, ami a vonat indulásáig még hátra volt.

 

 

Majd a megérdemelt pihenés után újra osztályokba szerveződtek a gyerekek és Ági néni irányításával minden osztály elfoglalta a helyét a tó kijáratával szemközti peronon. Vártuk a külön vonatunk megérkezését…

Az időben megérkezett szerelvényre a lehető leggyorsabban felszálltunk, amit az időközben kövér cseppekkel megérkezett tavaszi zápor is sürgetett.

Pontos időben érkeztünk a rákospalotai állomásra, ahol a gyerekeket már izgatottan várták a szüleik. Mindenki megérkezett épségben (Másik pipa!) és csak néhány kisgyereket kellett az iskolába visszakísérni.

Bár néhányan fárasztónak találták a hegyi kaptatót, ennek ellenére mindenki jól érezhette magát ezen a nagyszerű napon.

A Fóti-tó és Fóti-Somlyó természeti környezete kiváló helyszínnek bizonyult. A helyszín közelsége, a közlekedés megfizethető költsége olyan tényezők, amik – remélhetőleg – a későbbiekben is lehetőséget teremtenek a témanap megrendezésére.

Köszönjük a főszervezőknek a gondos, mindenre kiterjedő előkészítést, szervezést és mindenki másnak, aki részt vett a témanap megvalósításában a végzett munkáját. Remekül sikerült az idei témanapunk is! Minden elismerés és köszönet az iskola dolgozóinak a példás helytállásért!

A témanapon készült képeket a Fotóalbumban lehet megnézni.

A virtuális parafatáblára kitűzött csapat szelfik képeit itt érhetitek el: https://tinyurl.com/59untezh
(A parafatábla úgy mozgatható, hogy a "kézjelet" a parafa részen kell mozgatni.)

Lévai András, igazgató

Vissza a hírekhez