Szűcs Nap 2019-ben is

Az idei évben is megtartottuk a DÖK által szervezett Szűcs Napot. Új programokkal, új helyszíneken. Az eseményről nagy Szilvia készített beszámolót.

aszucsnapon-hatodik-2019kicsi.jpg

Szűcs nap 2019

Júniusban, mikor már fénysebességgel közelít a tanév vége, a jegyek lezárásra kerültek, és túl vagyunk az erdei iskolán is, nagyon nehéz azt az utolsó hetet még a fülledt termekben, a szűkös padokban tölteni, különösen, ha odakint 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Erre a helyzetre tökéletes megoldást nyújt a Szűcs nap, melyet iskolánk névadójának tiszteletére és a gyerekek nagy örömére minden évben megrendezünk.

Idén a felsősök helytörténeti kirándulásokon vehettek részt évfolyamok szerint. Az 5. évfolyam az iskolát és környékét fedezte fel játékos feladatok segítségével. Kincskeresésre indultak, melyen három kalóz állta útjukat, akiket rövid rejtvények megoldásával kellett megtalálni az iskola területén. Igazgatónk, András bácsi az iskola épületéről, a felújításokról és a napelemek működéséről tartott kiselőadást; védőnőnk, Kati néni balesetekhez kapcsolódó teendőkről beszélgetett a gyerekekkel; egyik pedagógiai asszisztensünk, Edina néni pedig a figyelmüket, koncentrációs készségüket tette próbára az Izzó lakótelep környékén található jellegzetes épületekről készített foglalkozással és egy körjátékkal. Ezt követően kitört a számháború, majd az Ugró Gyula park „lila” játszóterén elrejtett betűkből kellett kirakni két mondatot, s így az iskolába visszaérkezve már várta is a gyerekeket a kincs, a jól megérdemelt, behűtött csokoládé.

A 6. évfolyam az iskola közvetlen környezetétől kicsit távolabb merészkedve Újpest nevezetességeit fedezte fel. A központban szobrokról, domborművekről, feliratokról készült képeket kellett térképen elhelyezniük, jártak az Egek Királynéja-templomban, tárlatvezetéssel megtekintették a Neogrády László Helytörténeti Gyűjteményt, körbevezették őket a Könyves Kálmán Gimnáziumban, ahol a Kulin-csillagdába is feljutottak, majd az Újpesti Piac és Vásárcsarnokban is lehetőségük volt körülnézni, illetve megismerni, sőt kipróbálni a kenyérsütés rejtelmeit a Lipóti Pékség jóvoltából. A program végeztével pedig egyik diákunk édesapjának, Práger Ferencnek köszönhetően több zacskó finom és egészséges gyümölccsel indulhattak haza.

aszucsnapon-7b-2019kicsi.jpg

A 7. évfolyam Pesten kirándult. Az ’a’-sok a Deák tér környékén sétáltak, megtekintve az evangélikus templomot, a Szent-István-bazilikát, az Erzsébet teret, a Földalatti Vasúti Múzeumot. A ’b’-sek a Hősök tere felé vették az irányt, megcsodálták a Szépművészeti Múzeumot, a Vajdahunyad várát, a Városligeti Műjégpálya és Csónakázótavat. A ’c’-sek pedig a Kossuth teret járták körbe az 1956-os emlékhely meglátogatásával, a Lajta Monitor Múzeumhajó audio guide-os felfedezésével és az Olimpia park játszóterének kipróbálásával.

Mindhárom osztály a városnézés közben feladatokat oldott meg, s a válaszokat e-mailben továbbították az iskolába főszervezőnknek, Dora Zsuzsa néninek.

A 8. évfolyam Budára utazott. Az ’a’ és ’b’ osztályok a Gellért-hegyet mászták meg ellentétes irányokból, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem környékén barangoltak; a ’c’-sek pedig a Széll Kálmán térről indulva a Széna tér érintésével gyalogoltak a rakpartig, útközben ’56-hoz kapcsolódó emlékhelyeket, szobrokat megfigyelve, hozzájuk kapcsolódó feladatokat megoldva az Actionbound mobiltelefonos applikációt használva.

aszucsnap-also-scottie-go-kicsi.jpg

Természetesen az alsós évfolyamok sem maradtak ki a mókából! Ők is változatos programokon vehettek részt: Bee-Bot robot méhecskék és a Scottie Go! játék segítségével tanulhattak a programozás, kódolás alapjairól, az okostermünkben játékos matekfeladatokat oldhattak meg az új tableteken, KRESZ ismereteiket bővíthették az iskola udvarán felállított gyakorlópályán a rendőrség közreműködésével, végül pedig a Tarzan Park 13 játékszigete várta őket egy levezető ugrabugrálásra és pancsolásra, sőt még egy kis fagyizás is belefért a kalandokba.

Reméljük, minden tanulónk jól érezte magát a Szűcs napon! Jövőre újabb ötletekkel várjuk őket ezen a rendhagyó tanítás nélküli, de ismeretszerző és szórakoztató programon!

Nagy Szilvia

szucs-nap-also-2019.jpg

szucs-nap-felso-2019.jpg