ÖKO-hírek

A Víz Világnapja alkalmából két osztályunk is járt az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telepen. A látogatásról Garas Laura Dóra és Izsák Péter - mindketten 3.b osztályosok - beszámoltak a tapasztalataikról.

szennyviztelep-vizmintavizsg.jpg

Egy nap a Szennyvíztisztító telepen
(Garas Laura Dóra 3.b)

Múlt hét szerdán, március 20-án, a Víz Világnapja alkalmából a 3.a és a mi osztályunk, a 3.b  kirándulni ment az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre.

Most nem egy erdőbe, vagy egy tópartra kirándultunk, hanem egy igazi szennyvíztisztító telepre. Még sohasem jártam ilyen helyen, így nagyon kíváncsi voltam!  Ott már nagyon vártak minket, hogy bemutathassák ezt a különleges helyet. Egy bácsi vezetett körbe minket. Elég furcsa, büdös szag volt mindenhol! Az észak- pesti házakból és csatornákból hatalmas medencékbe gyűjtik össze az iszapos vizet. Ezekben a medencékbe lévő vizet áttisztítják, kiirtják a büdösségét. Ennek 3 fokozata van: először a zsírt tisztítják meg, aztán a vegyszereket, végül az apró koszt is. Mindaddig tisztítják, amíg újra tiszta víz nem lesz. A megtisztított vizet a Dunába engedik ki (Tíz: tiszta víz, ha nem tiszta vidd vissza, majd a szamár megissza!)

A legérdekesebb számomra egy kísérlet volt, ami bemutatja a víztisztítás folyamatát. Egy vízzel teli üvegbe tettünk földet és vegyszert. Átöntöttük egy másik palackba, amibe szénszűrő volt, tisztább lett, aztán egy következő palackba, majd egy harmadik palackba, amíg a víz teljesen megtisztult!

Sokat tanultam a kirándulásból és egyszer elmennék a családommal is oda, hogy ők is láthassanak ilyen munkát.

Budapest, 2019. 03. 26.

szennyviztelep-hidon.jpg

A szennyvíztelepen
(Izsák Péter 3.b)

Múlt héten csütörtökön, március 21-én, a tavasz első napján, a Víz Világnapja alkalmából (amit március 22-én ünneplünk) az osztállyal és Judit nénivel (az osztályfőnökünkkel) elmentünk az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre.

Nagyon büdös volt, de nagyon érdekes is. Először leszűrték a szennyvizet, majd fokozatosan vegyszerekkel megtisztították.

Ahogy a vizet néztem, dolgokat képzeltem bele a habba, úgy ahogyan Anyával nyáron a felhőket nézve szoktunk játszani. Egyszer dinoszauruszok küzdöttek egymással, egyszer pedig egy kardozó embert láttam a szennyvízben.

Utána a szennyvíztelep egyik dolgozójával bepiszkítottunk egy mérőedénynyi vizet és azután meg is tisztítottuk aktív szénnel. A néni közben elmagyarázta, hogyan kell megtisztítani a szennyvizet és kérdéseket is fel lehetett tenni. Végül ajándékokat is kaptunk: egy ismeretterjesztő füzetet és egy földgömböt ábrázoló kis gumilabdát.

A kellemetlen szag ellenére, nagyon izgalmas délután volt, igazán jól éreztem magam.

csik.jpg

TÉMANAPOK 2019

Ellenőrző lista az első csapattalálkozóhoz

Kedves Csapatok!

Bánj tudatosan és takarékosan az energiával! – ez a fő célkitűzése az idei tanév témanapjainak. A három napon egy társasjátékot kell készítenetek ebben a témában. A játékhoz a kemény kartonalapot (75 × 100 cm-es) minden csapat megkapja, viszont a többi kelléket nektek kell kitalálnotok és elkészítenetek az alábbi ellenőrző lista segítségével!

Kérjük, hogy haladjatok pontról, pontra. Beszéljétek meg ki mit hoz, és ezt írjátok le az üzenőfüzetbe!

 1. A társasjáték lehet sík vagy térbeli játék.
 2. A dekorálásnál ügyeljetek arra, hogy kész (nyomtatott vagy előre legyártott) elemeket nem építhettek bele!
 3. A bábuknál, a dobókockánál vagy más, a játékhoz szükséges eszközöknél, alkalmazzátok az újrahasználat alapelvét, vagyis PET palackok, papír vagy más hulladékok újrahasználatával készítsétek el! (Gondoljatok az előző két év témanapjaira!)
 4. Ezek miatt használhattok bármilyen hulladékfajtát!
 5. A játék szabályait fogalmazzátok meg, röviden írjátok le!
 6. A tartalom kidolgozáskor ügyeljetek arra, hogy az energiatudatosságról szóljon!
  Megjelenhetnek benne például:
  - egyszerű, mindennapos otthoni vagy iskolai praktikák az energiaspórolásról,
  - a megújuló energiaforrások,
  - az energiával kapcsolatos fogalmak és magyarázataik,
  - környezetvédelemre törekvő utalások,
  - olyan környezetet károsító adatok, amelyek hátterében az energiapazarlás áll.

Ezekhez ötleteteket az iskola ÖKOFALÁN kihelyezett QR kódok mögött is találtok!

Budapest, 2019. március 20.

Jó munkát kívánunk!

csik.jpg

Kedves Gyerekek!

Energia- és vízellátás nélkül ma már elképzelhetetlen számunkra az élet, de ez nagyon sokba kerül. Kényelmünknek ára van: amikor feltekerjük a fűtést vagy géppel mosunk, jórészt nem megújuló (szén, kőolaj, földgáz stb.) energiahordozókat égetünk el, és ezzel üvegházhatású gázokat juttatunk a levegőbe. Az ivóvíz is energia felhasználásával jut csővezetéken át lakásainkba. Amikor vécéöblítésre, locsolásra ivóvizet használunk, az energiával is pazarlóan bánunk, mert a víz nagy része szennyvízként a szennyvíztisztítókba kerül, ahol szintén nagyon sok energiát fogyasztanak.

AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁGRA TEHÁT NEMCSAK NEKTEK, HANEM MINDENKINEK ODA KELL FIGYELNIE!

Gyűjtsetek minél több információt az energiatudatosságról az iskolában a QR kódok segítségével vagy kutassatok a neten! Gondolkodjatok és segítsétek csapatotokat, hogy a tietek legyen a legjobb ÖKO-társasjáték a tavaszi témanapokon!

Budapest, 2018. március

http://www.everbluetm.com/images_everblue/energia-verde_energia_renovable.jpg

energia-verde_energia_renovable.jpg

A Víz Világnapja alkalmából két osztályunk is járt az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telepen.

Az idei tanév első csapattalálkozója március 22-én pénteken lesz.