Múzeumi nap, 2019

Hagyományainkhoz hűen, idén is megtartottuk változatos helyszíneken és élményekben gazdag múzeumi napunkat. A nap eseményeiről Nagy Szilvia írt beszámolót, illetve rendezte össze a tapasztalatokat.

muzeumi_nap_headline.jpg

Múzeumi nap - 2019

Hagyományainkhoz híven idén is megtartottuk változatos helyszínekben és élményekben gazdag múzeumi napunkat október 4-én, pénteken. Felsőseink és kísérő tanáraik a következő programokon vehettek részt:

muzeumi_nap_5evf.jpg

Ötödikeseink először a Füvészkertbe látogattak, ahol egyetemi hallgatók idegenvezetésével ismerkedhettek a különleges növényekkel, bújócskázhattak a pálmaház dzsungelében, és megtekinthették a hatalmas tavirózsaleveleket, megcsodálva a közülük kiemelkedő szobrot, mely Molnár Ferenc közkedvelt regényéből, a Pál utcai fiúkból ismert Nemecsek Ernőt ábrázolja. A rendkívüli természetismeret-órát követően megrohamozták a Grund játszóterét, mely az említett regény 100. évfordulójára épült, s amely ötvözi a szerző eredeti ötleteit a modern játszótéri szabványokkal, így a gyerekeknek már nem csak elképzelni volt lehetőségük a játékokat, de ki is próbálhatták őket a valóságban. Végül a Práter utcai általános iskola előtt folytatódott a rendhagyó irodalomóra a Pál utcai fiúk karaktereinek másik szoborcsoportjánál történő fotózkodással.

muzeumi_nap_6evf.jpg

Hatodikosaink a Budai várat rohamozták meg, és sikeresen be is vették a Nemzeti Galériát. A három osztály háromféle múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetett részt, melyek alkalmával betekintést nyerhettek a festmények mögé, megismerve azok történelmi háttereit, alkotóit, színeinek, formáinak jelentéstartalmát, és megtapasztalhatták hogyan lehet és érdemes a műalkotásokhoz értőbb, befogadóbb szemmel közelíteni. Ebben hatalmas segítséget nyújtottak kedves múzeumpedagógus kísérőink, akiknek sikerült megmozgatni a gyerekek fantáziáját, és minden lelkes kérdésükre szívesen válaszolgattak. A Galéria után a Halászbástya turistáktól pezsgő forgatagában is szétnéztünk, a gyönyörű kilátás előtt elismerő sóhajokkal nyugtázva fővárosunk szépségét.

muzeumi_nap_7evf.jpg

Hetedikeseink a PIM-be, avagy a Petőfi Irodalmi Múzeumba utaztak, ahol szintén múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerkedhettek meg közelebbről a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjával, Petőfivel, az ő gyerekkorával, életútjával, munkásságával. A gyerekek legnagyobb örömére mindezt interaktív formában, kiscsoportos kooperatív munkában tehették, kihasználva azt a múzeumoktól klasszikusan idegen lehetőséget is, hogy itt most hozzá is érhettek, kézbe vehették, megvizsgálhatták a tárgyakat. Sőt! Nagy kuncogás közepette még korabeli ruhákba is bújhattak, s mint kiderült, a cseppet sem szégyenlős fiúknak még az abroncsos szoknya is remekül áll!

muzeumi_nap_8evf.jpg

Nyolcadikosaink pedig a Dohány utcai zsinagógát és környékét, a zsidónegyedet látogatták meg. Itt szintén hozzáértő idegenvezetők várták a gyerekeket, akik bemutatták a zsinagóga épületét kívül-belül, a diákok életkorának megfelelően elmesélték e szent hely történelmét, illetve a régi zsidónegyedben tett kis séta alkalmával rendhagyó előadást tartottak a második világháború környéket érintő időszakáról. Mindeközben, hogy garantált legyen az érdeklődés felkeltése és fenntartása, infokommunikációs kütyük használatával is tájékozódhattak és feladatokat oldhattak meg a gyerekek.

Szerencsére a múzeumi napon általában szép őszi időnek örvendhetünk, ami idén sem volt másként. Az időjárás kifejezetten kegyes volt hozzánk, és napsütéssel biztosította a zökkenőmentes utazgatást és a jó hangulatot. Reméljük, hogy tanulóink is jól érezték magukat ezen a különleges napon, és bár nem a padokban, tankönyvekből tanultunk, azért ragadt rájuk sok-sok érdekes, új ismeret! Köszönjük mindazoknak, akik illemtudóan és aktívan vettek részt a külső helyszínek programjain, illetve köszönjük természetesen a vendéglátóink, illetve a szervezők, kísérők, segítő kollégák munkáját is!

Nagy Szilvia tanárnő