Mesevetélkedő, 2019

A mesék fontosságáról, a gyermeki fantáziára és lélekre gyakorolt hatásáról mindannyian tudunk, mégis egyre kevesebben olvasnak meséket. A mesékre fókuszálásként szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján Mesevetélkedőt rendeztünk ötödikeseinknek. A vetélkedőről Nagy Szilvia tanárnő írt élvezetes beszámolót.

nepmese_napja.jpg

Mesevetélkedő 2019

2005 óta ünnepeljük a Magyar Népmese Napját híres-neves mesemondónk, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án. Szerencsére ötödikes kis felsőseink igen tájékozottak a mesék világában, így ezt a tudásukat kamatoztathatták is a nekik szervezett Mesevetélkedőn.

Ez alkalommal vendégségbe invitáltuk az évfolyamot Meseországba. Útközben sok próbát kellett kiállniuk, hogy eljussanak a célig és a megérdemelt jutalomig. Minden csoport egy-egy mesebirodalmat képviselt, így kerültek a gyerekek Tündérlak, Bergengócia, Óperencia, Manókuckó, Törpefölde, Boszivár, a 100 holdas pagony, Középfölde, Üveghegy, Óriásország, Banyatanya, Kurtafarkú Malacfalva, illetve a Harry Potter történetéből jól ismert házak uradalmainak élére, s amint mindenki megtalálta a helyét, kezdődhetett is a kalandozás.

mesevetelkedo_2019.jpg

A csapatoknak először a gonosz varázsló elől titkosított szöveget kellett megfejteni, majd Hamupipőkének kellett segíteni szétválogatni a magokat, hogy mostohája végre elengedje őt a bálba. A fáradságos munkát kvízjáték követte, melyben kakukktojásra vadásztak a gyerekek. A kakukktojások felismerése után pedig közismert mesékből csent tárgyakról és szereplőkről készült képek alapján kellett a meséket beazonosítaniuk. Egy kis szerepjáték során néhány percre mindenki Jancsivá és Juliskává változott, akik épp éhesen rátaláltak a mézeskalács házra a sötét erdő mélyén. Itt lehetőségük volt belekóstolni a finomságokba, persze csak óvatosan, hátratett kézzel, hiszen a vén boszorkány leste őket az ablakból. E próba közben sajnos majdnem minden kis versenyzőnk a banya sütőjében végezte, mert a vaníliáskarika illata úgy elvakította őket, hogy a startjelzést meg sem várva be is habzsolták az édességet. Szerencsére azért sikerült megmenekülni a veszélyes helyzetből, és jöhetett az újabb kihívás, az eszperente nyelv megfejtése, mely körülírások meseszereplőket rejtettek. Az akadályok leküzdése és a begyűjtött pontok összeadása után a dobogósok elismerő üdvrivalgásnak örvendhettek, de senki sem távozott üres kézzel, mivel minden bátor résztvevő csokijutalomban részesült, hála jóságos boszinknak, az eseményt szervező Dora Zsuzsa néninek.

Köszönjük a szervezést, az osztályfőnökök és helyetteseik közreműködését, a zsűri munkáját, a nyolcadikosok segítségét, és természetesen az ötödik évfolyamosok lelkesedését! Jövőre újra vetélkedünk, de addig se felejtsetek el rendszeresen a mesék világába látogatni!

Nagy Szilvia

A mesevetélkedő képeit a Fotóalbum menüben lehet elérni. (http://www.szucsiskola.hu/mesevetelkedo-kepei-2019)