Adventi gyertyagyújtás, 2019

Az idén december 1-én volt Advent első vasárnapja. A hétvégi eseményt megelőzendő az iskolában már pénteken meggyújtottuk az első gyertyát az aulában elhelyezett gyönyörű adventi koszorún. Aztán december 20-ig minden pénteken fellobbant egy aprócska láng a koszsorún... Az adventről Mudriján Dóra tanító nénink készített összefoglalót.

fejlec-2019.jpg

Adventi készülődés a Szűcsben

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.” - Márai Sándor

Az elmúlt évek alatt egy szívmelengető hagyomány alakult ki a Szűcs Sándor Általános Iskola alsó tagozatán: az adventi gyertyagyújtás. A szokással szeretnénk a gyerekekben a kis csodák és a várakozás örömét kelteni.

A téli díszbe öltöztetett aulába az advent legfontosabb jelképe, az adventi koszorú is kikerül: három lila és egy rózsaszín gyertya ékesíti. Remek lehetőséget ad arra, hogy délután a tanítók körülállják, és az adventről beszélgessenek osztályukkal. Igazán viszont a négy gyertyagyújtáson ragyoghat a koszorú.

advent2109-1.jpg

Az osztályok kis műsor keretében az adventi időszak egy-egy jeles napjához kötődően adnak elő. Énekkel, versekkel, olykor Betlehemmel vagy egy-egy, a karácsonyhoz fűződő rövid színdarabbal megtűzdelve. Minden műsor végén ugyanaz a dal hangzik el, melyet a negyedik gyertya meggyújtásakor már az egész alsó tagozat zeng.

A meghitt hangulatot teremtő gyertyagyújtások a karácsony lényegét fogják meg: a szeretet ünnepén, nem az a fontos, mi van a fa alatt, hanem a szeretteink, akik körülveszik azt.

A remény, a béke, a hit és a szeretet lángja ragyogott a Szűcsben az utolsó tanítási napon, mikor meggyújtottuk a negyedik gyertyát az adventi koszorún, körbelengett minket is a csoda érzése.

Mudriján Dóra