Adventi gyertyagyújtás

Az idén december 3-án volt Advent első vasárnapja. A hétvégi eseményt megelőzendő az iskolában már csütörtökön - Szent András napján - meggyújtottuk az első gyertyát az aulában elhelyezett gyönyörű adventi koszorún.

adventi-koszoru.jpg

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és egészen január 6-ig, Vízkereszt napjáig tart. Advent első napja Szent András névnapjához legközelebb eső vasárnap. Mindig november 27 és december 3 közé eső vasárnap, amit úgy számolunk, hogy karácsony első napját - december 25 - megelőző negyedik vasárnap.

Advent a várakozás ideje. A várakozás az "Úr eljövetelében" éri el jutalmát. Jézus karácsonyi születése (az Úr eljövetele), az Ő megszületésére várakozás időszaka az advent.

Az adventi szokásokhoz tartozik, hogy az adventi koszorún elhelyezett gyertyákat vasárnap meggyújtjuk. A koszorún négy gyertya van. Három lila és egy rózsaszín. A lila gyertyák a katolikus vallás adventi liturgiájának színei. A rózsaszín a harmadik vasárnaphoz - a várakozás öröméhez - kapcsolódik.

A karácsonyi várakozáshoz az idén mi is ünnepi körülményeket teremtettünk. Az aulában elhelyeztünk egy csodálatosan szép adventi koszorút, amit a 4.c osztály szülői közössége ajánlott föl. Köszönjük nekik ezt a nagyszerű és kedves figyelmességet.

adventi-gyertya-gyujtas-2017.jpg

Múlt hét csütörtökén a harmadik évfolyamos tanulók adventi műsora után először az első, második osztályosok előtt, majd a következő órában a harmadik és negyedikesek előtt is, meggyújtottuk a koszorú első gyertyáját. Kis tanítványaink csillogó szemmel, érdeklődve figyelték társaik ünnepi műsorát és a félhomályban fellobbanó apró lángocska fényét.
Ezt követően majd minden hét csütörtökén sorra meggyújtjuk a többi gyertyát is.

Köszönjük Varga Mónika igazgatóhelyettesnek a hagyományteremtő ötletet, a harmadikos tanulóknak, Kozma Anikó és Ress Józsefné tanítóknak a műsor elkészítését és előadását.

gyertyagyujtas2.jpg

December 7-én egy héttel az első gyertya meggyújtása után, a második gyetyán is láng lobbant. A harmadikosok meghitt műsorát hallgathatták meg először ez első-második osztályosok, majd a következő órában a harmadik és negyedikesek. Végül a második gyertyát is meggyújtottuk.

A gyertyagyújtásról készült képeket a Fotóalbumban lehet megtekinteni.

Lévai András
intézményvezető