Sulibank

Szokásos tavaszi témanapok voltak a Szűcs Iskolában. Az idei évben a korábbi szokásoktól eltérően nem a környezeti nevelés köréből választottunk témát, hanem a pénzvilág területéről.

sulibank-kiadvany_2_kerdoives_szucs-1.jp

„A pénz fontos része az életnek. Nem élőlény, mégis van természete, amit megismerve a barátoddá tudod tenni. Ha jól bánsz vele, hozzásegít a céljaidhoz – talán most is gyűjtesz éppen valamire? -, de ha nem veszed komolyan, bajba is sodorhat.”

Az előbbi idézet abból a tájékozató füzetből való, amit iskolánk tanulóival küldtünk haza szüleiknek. A füzetecske tájékoztatót tartalmaz az OTP Bank Fáy András Alapítványával közösen megvalósítandó próbálkozásunkról.

Belevágtunk egy újszerű gazdálkodási és pénzügyi ismeretek elsajátítását segítő programba.

A Nemzeti alaptanterv is előírja az alapvető pénzügyi ismeretek oktatását az iskoláknak, de ennél fontosabb, hogy az élet is arra késztet bennünket, foglalkoznunk kell a témával.

Sokat hallunk arról, hogy a felnőtt lakosság pénzügyi, gazdálkodási kultúrája milyen. Ezen szeretne változtatni az alaptanterv is, és mi lenne erre a legjobb terep, hanem az iskola.

Szerencsésen találkozott a tantervi célkitűzés a Fáy András Alapítvány törekvéseivel, akik általános iskolát kerestek a középiskolákban már évek óta sikerrel működtetett projektjükhöz. Szívesen tettünk eleget a Fáy Alapítvány kérésének és vállaltuk, hogy kipróbálói leszünk a Sulibank programnak.

Feladatunk, hogy a középiskolákban már futó program általános iskolai keretek között történő működését kipróbáljuk. A tennivalónk igen sokrétű, hiszen meg kell keresnünk azokat a területeket, munkaformákat, ahol, és amelyekkel a gyerekek játékos keretek között sajátíthatják el a szükséges ismereteket. A programot irányító kollégák – Fodorné Branstädter Ágnes és Garda-Farczádi Ibolya – tanórán tanítható tananyagot készítettek, a megvalósításhoz szükséges óraterveket dolgoztak ki. Áldozatos munkájuknak köszönhetően a tanítók és tanárok kész tananyagot kaptak kézhez. Szerencsénkre az Alapítvány minden támogatást megad ötleteink kipróbálásához; elkészíti a munkafüzeteket, eszközöket biztosít, szakmai segítséget ad, rendszeres workshopokat szervez a részvevőknek, és az iskolai programokon is jelen vannak.

headline_honlapra.jpg

A tanóra mellett a témanap a megvalósítás egyik lehetséges területe. Így az idén az elmúlt napokban zajló témanapjaink „témája” is a pénz, a pénzzel való gazdálkodás volt. A játéknak a régről ismert Gazdálkodj okosan társasjáték alkotta a keretét. A játékban vegyes korcsoportban, nyolcadikos tanítványaink irányításával vettek részt kicsik és nagyok. (Képek a témanapról)
A csoportvezető nyolcadikosaink előzetes felkészítésen egy kellemes délutánt töltöttek a Fáy Alapítvány Benczúr utcai O.K. központjában, ahol hivatásos trénerek készítették föl őket csapatvezetői szerepükre. Remekül érezték magukat.

Ezzel persze nincs még vége az eseményeknek, a program folytatódik; hamarosan egy újonnan nyíló high-tech bankfiók első látogatói lehetnek a gyerekek, később állatkerti látogatás során beletekinthetnek az Állatkert gazdálkodásába. Látogatást tesznek a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a pénztörténetét, a pénzkibocsájtást ismerhetik meg. Mindezek mellett folyamatosan rendelkezésükre áll egy Internetes felület, ahol pénzügyi ismereteket szerezhetnek, gazdálkodással kapcsolatos játékokat játszhatnak, illetve virtuálisan bankolhatnak. Elkészíthetik Sulibankos bankkártyájukat, reklámot készíthetnek a Sulibanknak. A projekt zárásaként pedig egy csak nekik szervezett záró eseményen érezhetik majd jól magukat, ahol az alapítvány munkatársaival közösen értékelhetik az elmúlt hónap eseményeit.

A gyerekeknek nagyon tetszenek az új ismeretek, az új munkaformák. Úgy látjuk nagy érdeklődéssel fordulnak a téma iránt. Reméljük, hogy az általunk kipróbált és kidolgozott tananyag más iskolákban is eredményesen felhasználható lesz majd, hiszen az Alapítvány célja, a gazdálkodási és pénzügyi ismeretek tanításához a kimunkált tananyag akkreditálása és hivatalos tananyaggá minősítse.

Lévai András igazgató