Téma: a Duna

A múlt héten tartottuk az év legfontosabb környezeti nevelési akcióját, a témanapokat. Az egész iskola közösségét megmozgató nagyszabású és eredményes eseményről az alábbiakban számolunk be.

Az idei témanapok témája a Duna volt

honlap_cikk_00.jpg

Az elmúlt napokban – május utolsó két napján és június első napján – tartottuk iskolánk környezeti nevelésének kiemelkedő eseményét, a témanapokat.

Az idei év témája a Duna volt.

A háromnapos program első két napját az iskolában szervezett foglalkozásokkal töltöttük, míg a harmadik napon az egész iskola hajóra szállt, és Vácig hajóztunk a Dunán.

honlap_cikk_1.jpg

Szokásunkhoz híven nem osztálykeretben foglalkoztattuk a gyerekeket, hanem különböző korosztályú tanulókból szerveztünk csapatokat. Mindegyik csapatban az elsősöktől a hetedikesekig voltak gyerekek.
A csapatokat nyolcadikos tanulók vezették.

honlap_cikk_2.jpg

A témanapokat hosszú hónapok előkészítő munkája előzte meg. A tanítók, tanárok is csoportokba szerveződtek és az alábbi öt téma valamelyikét dolgozták ki. Összeállították a projektek tematikáit, eszközöket gyűjtöttek vagy készítettek elő, és megírták a foglalkozások óraterveit.

Az öt téma, ami köré csoportosították a teendőket:

  1. Utazás a Dunán a Feketeerdőtől a Fekete-tengerig
  2. Hajók a Dunán
  3. Duna, a víz a művészetekben és a sportban
  4. A víz ereje
  5. A dunai kirándulás idejére és a váci városismereti vetélkedőre feladatok összeállítása

De nemcsak a pedagógus kollégák gondolkodtak a tennivalókon, hanem a gyerekeknek is bőven jutott az előzetes feladatokból.  Képeket, adatokat gyűjtöttek a Dunáról, a dunai hajózásról, a Duna földrajzi vonatkozásairól, élővilágáról, de a Dunamenti népek szokásait és kultúráját is megismerték. A gondos előkészítésnek köszönhetően, eredményes élményt nyújtó programsorozatot szerveztek a pedagógusok.

honlap_cikk_4.jpg

A legizgalmasabbnak ígérkező – egyben a leggondosabb előkészítést igénylő – feladat  a dunai hajózás előkészítése volt. Ebben a komoly feladatban kollégáim segítségére volt Kurucz József a MAHART Passnave Személyhajózási Kft. hajóskapitánya.

A szervezők több alkalommal végigjárták a „Hunyadi” fedélzetét; gondosan megtervezték melyik csapatnak hol lesz a helye, milyen sorrendben szálljanak föl a hajóra, és feladatokat állítottak össze a kétórás hajóút idejére. Így minden csapatnak kijelölt helye és feladata volt a hajón.

Az elsősök külön busszal, a többiek tömegközlekedéssel utaztak a Vigadó térre, ahonnan kilenc órakor indult el 600 főnyi utasával a Hunyadi utasszállító hajó.

honlap_cikk_3.jpg

Röviddel az indulás után tanítványaink a hangosbemondón keresztül idegenvezetéssel ismerték meg a főváros Dunáról látható fontosabb látványosságait, majd a kvíz feladatokban hasznosíthatták az újonnan szerzett ismereteiket. Szerencsénkre az időjárás kegyes volt hozzánk; napsütéses szép időnk volt végig.

Köszönhetően a szép időnek is mindenkinek alkalma volt megcsodálni a főváros és a Duna part csodálatos panorámáját.

A kétórás út alatt a hajóval is megismerkedhettek a gyerekek, a szerencsésebbek még a kapitányi irányítóba is felmehettek.

Vácra érve igyekeztünk fürgén partra szállni, mert egy városismereti vetélkedő várta a csapatokat. Időre kellett a legnevezetesebb váci helyeket felkeresni, miközben minden csapatról emlékfotó készült a váci dóm előtt.

honlap_cikk_5.jpg

Három órakor indultunk vissza és pontosan a tervezett időre értünk a Vigadó téri a kikötőhöz.

Fáradtan, de élményekkel feltöltődve szállt partra gyerek és felnőtt egyaránt. A kiszállás után már csak a hazautazás volt hátra, de az előrelátó szervezésnek köszönhetően baj nélkül, szerencsésen hazaért mindenki.

honlap_cikk_8.jpg

A témanapok értékelését és az eredményhirdetést pénteken, iskolagyűlés keretében tartották meg a tornateremben a program fő szervezői - Fodorné Branstädter Ágnes és Hajduné Porcsalmy Zsuzsa. Felidézték a három nap legfontosabb eseményeit, majd ismertették a csapatok helyezését. Az élmények mellé mindenki kapott emléket az eseményről. Minden csapattag – köszönhetően Csereklye Sándor szülőnek, aki gondoskodott a képek gyors kinyomtatásáról – megkapta azt a fotót a csapatáról, amit a váci dóm előtt készített róluk Kiss Beatrix tanárnő.

honlap_cikk_6.jpg

A legjobb eredményt elért csapatok jutalomban részesültek; az OTP Bank Fáy András Alapítványának támogatásával összeállított ajándékcsomagot és oklevelet kaptak. Az eredményhirdetés után az első három helyezett csapat tagjai egy-egy nagy adag pizzát fogyaszthattak el a Pizza Yoo pizzéria jóvoltából.

honlap_cikk_7.jpg

Az idei témanapok nemcsak a helyezetteknek lesz emlékezetes. A szellemesen összeállított gazdag programkínálat, a dunai hajós kirándulás biztosan mindenkinek életre szóló élményt adott.

Köszönhetően mindez elsősorban a főszervezőnek Fodorné Branstädter Ágnes tanítónőnek és segítőjének, Hajduné Porcsalmy Zsuzsának. Többhónapos alapos előkészítő munkájuk eredményes volt. Köszönet érte mindkettőjüknek.

Hasonlóképpen köszönet illeti a környezeti nevelési munkacsoport pedagógusait, akik a főszervezők mellett támogatói és szervezői voltak ennek a fontos eseménynek.

Természetesen köszönet illeti azokat a pedagógus kollégákat is, akik összeállították a feladatokat, előkészítették vagy bonyolították a témanapok foglalkozásait, kísérték a csapatokat, vagy feladattal várták a gyerekeket Vácon. De köszönet és elismerés illeti a nyolcadikos csapatkapitányokat is, akik nagy felelősséggel irányították a kisebbeket.

A témanapokról hírt adtunk az Újpest Naplóban is.

Lévai András
intézményvezető

A csapatok eredményeit, helyezéseit az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Helyezés

Pont

Csapat

Csapatvezető

I.

365

7

Huszár Mira

II.

362

19

Szamosvölgyi Veronika

III.

350,5

9

Szabó Dávid/Baráth Sebő

IV.

350

15

Sipos Bianka

V.

349,5

16.

Nyitrai László

VI.

348

13.

Szántó Eszter

VI.

348

18.

Lippei-Rózsa Dominika

VII.

343

2.

Hinfner Zsófia

VIII.

341

12.

Bekó Anna

IX.

339

20.

Szávity Blanka

X.

337

10.

Kozma Ágoston

XI.

336,5

1.

Szlovák Adrienn

XII.

336

3.

Farkas Alexandra

XIII.

334,5

11.

Farkas Laura

XIV.

330

6.

Horváth Imre

XV.

321,5

22.

Gabriel Noah

XVI.

316

5.

Zima Barnabás

XVII.

315

24.

Hanyecz Martin

XVIII.

311,5

4.

Surnyák Ákos

XIX.

309

8.

Dalmadi Zsolt

XX.

307,5

17.

Szabó Kitti

XXI.

303

14.

Baráth Kende

XXII.

300,5

21.

Morvay Brigitta

XXIII.

289,5

23.

Gellai Gergő