Múzeumi nap, 2017.

Az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola hagyományaihoz híven idén is megtartottuk változatos helyszínekben és élményekben gazdag múzeumi napunkat.

muzeumi-nap-2017-small.jpg

Október 6-án a következő tartalmas programokon vehettek részt tanulóink: Régi idők iskolája – kézműveskedés, diavetítés, régi korok játékai, taneszközei (1. évfolyam), Budakeszi Vadaspark (2. évf.), Magyar Természettudományi Múzeum (3. évf.), Néprajzi Múzeum (4. évf.), Füvészkert, Grund (5. évf.), Budai vár, Budapesti Történeti Múzeum (6. évf.), Petőfi Irodalmi Múzeum (7. évf.), Séta a régi pesti zsidónegyedben (8. évf.).

S hogy mi mindent tapasztaltak, tanultak, mennyire érezték jól magukat diákjaink, arról meséljenek ők maguk:

„A Budai várba tettünk látogatást ezen a szép, bár kissé szeles őszi napon. Busszal, metróval, aztán újra busszal utazva jutottunk el a Szentháromság térre. Ott csoportokban igyekeztünk minél pontosabb válaszokat keresni és adni a feladatlapunk kérdéseire, még az okostelefonunkat is segítségül hívtuk a megoldásokhoz.
A Dísz térre érkezve épp egy forgatás kellős közepébe csöppentünk, ahol csendben kellett maradnunk. Ennek ellenére több csoportnak sikerült szelfit készítenie a Köztársasági Hivatal előtt álló őrökkel. A díszes lépcsőn leérkezve lovas huszárok jöttek velünk szembe. Persze velük is fényképezkedtünk! Aztán továbbindultunk egy kis átjárón a Történeti Múzeum felé.
A múzeumban a középkori részeken egy kedves néni vezetett végig, valamint ő is adott feladatokat nekünk (puzzle-kirakás, szoborrészletek megtalálása). A múzeum után megtekintettük a várban Mátyás kútját és a pecsétgyűrűs hollót a kivezető kapun. Nagyon élveztük ezt a kirándulást, jól elfáradva értünk vissza az iskolába. Reméljük, jövőre is ilyen kellemes élményekben lesz részünk.”
(6. b osztály)

„Pénteken elmentünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Eleinte azt gondoltam, hogy ez is csak egy unalmas múzeum, de kellemesen tévedtem. Meglepetésként ért, hogy ez a hely alig hasonlított egy múzeumra. Például az információk egy része a falra volt festve, az Arany tárlaton örökbe lehetett fogadni szavakat, részt vehettünk Toldi erőpróbáin egy videojátékban, a Petőfi kiállításon pedig korabeli ruhákat próbálhattunk fel.
Bár a vezetés is érdekes volt, megtekinthettük a magyar irodalom tárgyi emlékeit, megismerkedtünk Arany és Petőfi életével, műveivel, valamint kettejük szoros barátságával, azért az interaktív feladatok tetszettek a legjobban.”
(7. c osztály)

„Mi az osztállyal először a Füvészkertbe mentünk, ahol hosszú túrát tettünk. Az idegenvezető sok érdekes dolgot mondott és mutatott. Sok szép növényt ismerhettünk meg. Utána átgyalogoltunk a Grundra. Itt egy jó kis játszótér fogadott, gyorsan lepakoltunk és rohantunk játszani. Megnéztük a Pál utcai fiúk szobrait is. Sokat fotózkodtunk velük, és még útközben is sokat nevettünk, hülyéskedtünk. Jó volt elmenni, mert összehozta a csapatot.” (5. b osztály)

Összeállította: Nagy Szilvia