Magyar Népmese Napja

Benedek Elek a "nagy mesemondó" 1859. szeptember 30-án született. 2005 óta szeptember 30-a a Magyar Népmese Napja. Ebből az alkalomból az 5-6. osztályosoknak rendhagyó magyarórái voltak.

Rendhagyó magyarórák az 5-6. évfolyamon

Ki ne szeretné mesét hallgatni?

Benedek Elek születésnapján, amely a Magyar Népmese Napja, mi másról is szólhatna egy magyaróra, mint a MESÉről?

Az órákon minden osztály saját tanárának előadásában hallgatott meg 1-1 néhányak által ismert, vagy éppen eddig mindannyiunk (tanár és diák) számára ismeretlen mesét a Benedek Elek gyűjtötte népmesekincsből.

Vajon ki mire emlékszik a hallott mesékből?

Az óra második része látogatás volt az iskolai könyvtárban, amely ezekre a napokra át is alakult a Mesék Birodalmává. Mesekönyvek, rajzfilmzenék várták a gyerekeket, akik a hallott mesét is felidézték a feladatok kapcsán, Volt itt lottó, totó, apróhirdetés, rajzkészítés. Igazi próbákat kellett kiállniuk a pontszerző versenyben a csapatoknak.

A mese fontos az életünkben? A válasz: IGEN!

Az órák megvalósításában Bihariné Holéczi Ágnes, Juhász Katalin és Sipos Orsolya magyartanárok közreműködtek.

benedek_elek.jpg

Benedek Elek, író
(1859 – 1929)

Benedek Elek a "nagy mesemondó" 1859. szeptember 30-án született. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet. Bővebben itt olvahattok Benedek Elekről.

"A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé."
Forrás: Jeles Napok