Magyar Kultúra Napja, 2018. január 22.

A korábbi évektől eltérően a Himnusz szavalása helyett egy kulturális vetélkedővel emlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról. Az eseményről Bihariné Holéczi Ágnes könyvtáros írt rövid beszámolót.

Kulturális hét a Szűcsben

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján az iskola élete felbolydult. Az első szünetben a rádióban bemondott instrukciók alapján beindult a keresés az elrejtett betűk és a borítékok után.

A felsősök  „Kódkereső” verseny borítékjait keresték.  A végső cél a  Himnusz többszörös védelem alatt tartott kéziratának megszerzése volt! Ehhez kódokat kellett megfejteni a versenyzőknek, változatos feladatokon keresztül. Az első kvíz 20 borítékban volt elrejtve a tantermekben és az iskola folyosóján. Aki megtalálta, segítőket kereshetett maga mellé az eredményes munka reményében. Az első kód megfejtői a könyvtárban kapták meg  a további feladatokat, melyek között volt puzzle, keresztrejtvény, térképes feladat és szövegfeldolgozás. Az első 3 helyezett csapat könyvjutalomban részesült. A 20 borítékból 15 talált gazdára, ebből 11 csapat végig kitartott, 4 menet közben feladta. Az első 3 helyezett csapat tagjai könyvjutalomban részesültek, amit pénteken kulturális műsor keretében vehették át a jutalmakat.

Az alsósok a Magyar Kultúra Napja felirat betűit keresték meg. A szerencsés megtalálók a hét végén, pénteken  a könyvtárban összegyűltek, kirakták a betűkből a feliratot, a magyar kultúra nagyjairól beszélgettek és apró jutalom reményében felismerhették kulturális életünk nagyjainak képmását. Minden szerencsés betű-vadász csoki jutalomban részesült.

A kultúra jegyében egy héten át élet költözött a könyvtárba, szünetekben órák után lázas munka folyt. A gyerekekkel együtt gyűjtjük az ötleteket az újabb agytornára, mert agyunkat épp úgy edzeni kell, mint testünk egyéb részeit!

Bihariné Holéczi Ágnes, könyvtárostanár